Brevet 200km: Giro dell' Olimpo

2024-11-14

ΚΥΡΙΑΚΗ, 01-06-2025 

-Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης-

                                                                        (χώρος στάθμευσης ΙΧ)


              Έχοντας διανύσει ουκ ολίγα τουριστικά και όμορφα ποδηλατικά χλμ ανά την Ελλάδα, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ένα προσωπικό όνειρο να γίνει πραγματικότητα και να συνδράμω στη διοργάνωση ενός brevet στον τόπο που μένω και αγαπώ, την Πιερία. 

            Υπό τη σκέπη του Α.Σ. ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ , της PIZZA HOT Κατερίνης, με την πολύτιμη παρουσία του έμπειρου σε διοργανώσεις Γιώργου Βουβαλά και με εμένα (Στράτος Παΐσιος) στην επιμέλεια της χάραξης είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να δώσουμε την ευκαιρία και το κίνητρο σε κάθε ταξιδιάρα, ποδηλατική ψυχή να ταξιδέψει σε μία ιδιαίτερη και εμβληματική για την Πιερία και το νομό Λαρίσης διαδρομή, περνώντας από σημεία πανέμορφα, ιστορικά και με ιδιαίτερο ανάγλυφο κυκλώνοντας το βουνό των Θεών, το υψηλότερο βουνό της χώρας, τον Όλυμπο... 


            Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του ο ποδηλάτης θα έχει μόνιμη θέα του βουνού των Θεών από όλες τις μεριές του ορίζοντα...

                  Κατά προσέγγιση, η διαδρομή αναπτύσσεται ως εξής:

  • Στα πρώτα 100χλμ > ~1.900μ υψομετρικά
  • Στα επόμενα ~55χλμ > ~1.400μ υψομετρικά
  • Τα τελευταία ~45χλμ με κατάβαση 15χλμ από τα 1.000μ υψόμετρο και έπειτα σχεδόν 30χλμ ευθειακά ( ~100μ υψομετρικά στο σύνολο)  

             Από Βορρά, ανεβαίνοντας ο ποδηλάτης προς το πλάτωμα του Λόφου -το οποίο θυμίζει έντονα τοσκανικό σκηνικό- θα αντικρύσει τόσο το βόρειο μέρος του Ολύμπου όσο και το ανατολικό των Πιερίων ορέων...Επιστρέφοντας δε και κατηφορίζοντας στο πλάτωμα θα έχει πανοραμική θέα του Αιγαίου... 

Ανεβαίνοντας ήπια το πλάτωμα
Ανεβαίνοντας ήπια το πλάτωμα
Κατεβαίνοντας το πλάτωμα
Κατεβαίνοντας το πλάτωμα

           Καθώς θα κινείται από τα Βόρεια προς τα Δυτικά του βουνού, ο ποδηλάτης θα βρίσκεται στο μεταξύ του Ολύμπου και των Πιερίων ορέων -όπως και του Τίταρου στη συνέχεια- διασχίζοντας τα ιστορικά και στρατηγικά Στενά της Πέτρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στενωπό της χώρας μήκους 33χλμ και από την οποία έχουν περάσει στο διάβα της Ιστορίας τόσο ρωμαϊκές και περσικές στρατιές όσο και μακεδονικές και σπαρτιατικές. 

Στα στενά της Πέτρας με τον Όλυμπο να σε κοιτά κατάματα...
Στα στενά της Πέτρας με τον Όλυμπο να σε κοιτά κατάματα...
Όσο ανεβαίνεις προς τα Δυτικά του βουνού, οι κλίσεις μαλακώνουν και το τοπίο ολοένα γίνεται και πιο όμορφο...
Όσο ανεβαίνεις προς τα Δυτικά του βουνού, οι κλίσεις μαλακώνουν και το τοπίο ολοένα γίνεται και πιο όμορφο...

             Στα Δυτικά πλέον του βουνού, ο ποδηλάτης θα ανηφορίσει  ~3 σφιχτά χλμ από το passo  μεταξύ Μακεδονίας - Θεσσαλίας στα 1.000+μ υψόμετρο έως το ξεκόρφισμα στη νοτια πλευρά του Τίταρου για να "πέσει" στη συνέχεια στο Λιβάδι Ολύμπου (ν. Λαρίσης) στα 1.180μ. Σημείο ιδανικό για ανασυγκρότηση δυνάμεων στο όμορφο βλαχοχώρι, το υψηλότερο χωριό του ν. Λαρίσης. 

             Εν συνεχεία, θα διασχίσει όλο το χωριό από τον κεντρικό δρόμο για να "πέσει" γρήγορα, απότομα και με ιδιαίτερη προσοχή στα χαμηλά του οροπεδίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της αρχαίας Περραιβικής Τρίπολης (Δολίχη-Πύθιο-Άζωρος) διασχίζοντας τόσο τη Δολίχη όσο και το Πύθιο. 

Λιβάδι Λάρισας...~1.180μ υψόμετρο
Λιβάδι Λάρισας...~1.180μ υψόμετρο

              Έπειτα, θα συνεχίσει σε μικρά rolling hills (20χλμ για 300μ. υψομετρικά) για να περάσει στα Νότια του βουνού. Έχοντας εξαιρετική και καθαρή εικόνα των νοτιοδυτικών κορυφών του Ολύμπου, ο ποδηλάτης θα κατευθυνθεί προς το ρέμα του Σπαρμού όπου θα βρει ένα υπέροχο μέρος για μία μικρή ανάπαυλα και τροφοδοσία, το Πλατανόδασος Ολύμπου. Βρίσκεται σε πολύ καίριο σημείο, καθώς αμέσως μετά ο δρόμος περνάει το ρέμα και ακολουθεί η πιο απαιτητική ανάβαση της διαδρομής μήκους σχεδόν 7,5χλμ. 

Πλατανόδασος Ολύμπου                           (tip: Μην το προσπεράσεις δίχως ολιγόλεπτη στάση και νεράκι στο ένα παγούρι)
Πλατανόδασος Ολύμπου (tip: Μην το προσπεράσεις δίχως ολιγόλεπτη στάση και νεράκι στο ένα παγούρι)

              Η ανάβαση της Κρυόβρυσης έχει πάντα τη δυσκολία της, καθώς πάντα έπεται προηγούμενων αναβάσεων και είναι επίσης εντελώς προσήλια, καθιστώντας την έτσι ιδιαίτερα απαιτητική. Όχι όμως τόσο ώστε να τρομάξει έναν ποδηλάτη με χλμ στα πόδια του και με γνώση στη διαχείριση ενέργειας. Στόχος λοιπόν να φτάσουμε στο χωριό της Κρυόβρυσης στα 1.050μ και να ξεκορφίσουμε λίγο παραπάνω στα 1.120μ. 

Στα ΝΔ του βουνού...
Στα ΝΔ του βουνού...
Ανάβαση Κρυόβρυσης
Ανάβαση Κρυόβρυσης

              Από το Νότο και από τη στιγμή που ο ποδηλάτης θα ξέρει πως τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής τα έχει αφήσει πίσω του, ξεκινάει μία όμορφη και γρήγορη κατάβαση προς το μεταξύ του βασικού κορμού του βουνού και του Κάτω Ολύμπου... 

              Στις πηγές που θα βρει τόσο στη Συκαμινιά όσο και στην Καρυά θα γεμίσει το παγούρι του και θα κατευθυνθεί προς την ανάβαση Καλλιπεύκης από τα βόρεια... Μία φανταστική και ήπια ανάβαση ~6χλμ μέσα σε δάσος έως το ξεκόρφισμα στα 1.155μ, για να "πέσει" αργότερα στα 1.055μ της γραφικής πλατείας της Καλλιπεύκης, όπου θα έχει την δυνατότητα για μία μικρή ανάπαυλα. 

             Έχοντας στα πόδια 136χλμ και ~2.900μ υψομετρικά θα ξανανέβει ήπια στα 1.155μ για να κατέβει αυτό το ποίημα που ανέβηκε πριν. Απόλαυσέ το, αλλά μην ξεχνάς πως στον δρόμο αυτό θα συναντήσεις κουρασμένα πετάλια να ανηφορίζουν, οπότε πολλή προσοχή στις γραμμές σου...

Η πορεία προς τα νότια του βουνού και στο μεταξύ με τον Κάτω Όλυμπο
Η πορεία προς τα νότια του βουνού και στο μεταξύ με τον Κάτω Όλυμπο
Καλλιπεύκη, το υψηλότερο κατοικήσιμο οροπέδιο της χώρας στα 1.054μ. Θέα της αποξηραμένης λίμνης Ασκουρίδας
Καλλιπεύκη, το υψηλότερο κατοικήσιμο οροπέδιο της χώρας στα 1.054μ. Θέα της αποξηραμένης λίμνης Ασκουρίδας
Η πανέμορφη και ανήλια ανάβαση/κατάβαση προς/από Καλλιπεύκη
Η πανέμορφη και ανήλια ανάβαση/κατάβαση προς/από Καλλιπεύκη
Η γραφική πλατεία της Καλλιπεύκης
Η γραφική πλατεία της Καλλιπεύκης

                  Αφού κατέβει πάλι στον κεντρικό δρόμο, κατευθύνεται ανατολικά προς τη δίοδο της Ζηλιάνας, μίας ακόμα στρατηγικής -κατά την αρχαιότητα- δευτερεύουσας διόδου μεταξύ Μακεδονίας-Θεσσαλίας. Μετά από ένα πολύ ιδιαίτερο ανάγλυφο αλλά πανέμορφο και ερημικό δρόμο, στόχος είναι το τελικό ξεκόρφισμα στα 1.000μ. Δεν απέχει πολύ από αυτά, αλλά ο δρόμος ανεβαίνει κλιμακωτά με αρκετές αυξομειώσεις μεταξύ αρνητικών και θετικών κλίσεων. 

Το γενικό σκηνικό της νότιας πλευράς προς το τελικό ξεκόρφισμα
Το γενικό σκηνικό της νότιας πλευράς προς το τελικό ξεκόρφισμα

                Πλέον ο ποδηλάτης ξεκορφίζει στα 1.000μ και βρίσκεται στα ανατολικά του βουνού και εντός του ν. Πιερίας ξανά. Αυτό που ακολουθεί είναι κάτι που ίσως παρόμοιό του να μην υπάρχει στη χώρα, σε τόση έκταση. Αναφέρομαι στο μικρό Stelvio της περιοχής, την κατάβαση Λειβήθρων με τις 30 φανταστικές φουρκέτες.  Ο ποδηλάτης, σε αυτά τα 15χλμ, αφήνει το ποδήλατο να κάνει τα δικά του, ξεκουράζει πόδια και φτάνει απεταλάριστος έως τη θάλασσα στη Λεπτοκαρυά. 

Το μικρό Stelvio του Ολύμπου
Το μικρό Stelvio του Ολύμπου

         Από Ανατολικά ο ποδηλάτης για τα τελευταία 30χλμ θα πορευτεί σε απόλυτες ευθείες -πέραν των περασμάτων από γέφυρες- και θα κατευθυνθεί προς την πόλη της Κατερίνης και το Δημοτικό Πάρκο. Ευκαιρία για χαλάρωμα, με προσεκτικό πετάλι και ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη χάραξη -μεταξύ Λεπτοκαρυάς και Πλάκας Λιτοχώρου - ώστε να αποφευχθεί στο μέγιστο δυνατό, το μοναδικό κομμάτι της διαδρομής που θα συναντηθεί κίνηση ΙΧ, αυτό της παραλιακής. Μετά τη Γρίτσα επανέρχεται η κατάσταση στα ήσυχα έχοντας για το τέλος τον Όλυμπο στα αριστερά μας... 

          Ήσυχη και άνετη πορεία στην Περιφερειακή οδό, όπως έγινε και στην εκκίνηση, εντός της φαρδιάς ΛΕΑ και πάμε για ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης... 


ΠΑΡΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΖΗΣΕ ΤΟ...